In 3 stappen naar jouw nieuwbouwwoning

Je bent op zoek naar een nieuwe woning en overweegt nieuwbouw. Grote kans dat je jezelf afvraagt hoe dat eigenlijk werkt, nieuwbouw kopen. Waar moet je beginnen, wat kan je verwachten, wat is financieel haalbaar en hoe schrijf je jezelf in voor een nieuwbouwproject? In drie stappen leggen we uit hoe dat werkt.

Stap #1. Zet je wensen op een rij

Waar ben je precies naar op zoek? Door een lijstje te maken van woonwensen, krijg je een beter overzicht zodat je gericht naar jouw toekomstige woning op zoek kunt gaan. Neem in het lijstje niet alleen op wat je nu zou willen. Denk ook tien of twintig jaar vooruit. Een nieuwbouwwoning gaat immers flink wat jaren mee.

Onderstaande lijst kan helpen jouw woonwensen duidelijk te krijgen:

  • Locatie: Wil je in de stad wonen, of liever in het groen?
  • Grootte: Hoeveel mensen wonen in het huis en hoeveel kamers zijn nodig? Denk ook aan hobby-, opberg-, en logeerkamers.
  • Afstand: Hoe ver wil je maximaal van werk of familie wonen?
  • Voorzieningen: Hoe ver wil je maximaal van voorzieningen als winkels en scholen wonen?
  • Buitenruimte: Wil je een tuin? Hoe groot moet die dan zijn, en kies je voor ochtend- of avondzon?

 

Stap #2. De haalbaarheidscheck

Naast duidelijkheid krijgen in wat je graag zou willen, is het belangrijk te weten in welke prijsklasse je een woning kunt kopen. Om daar een goed beeld van te krijgen, is het belangrijk jouw financiële situatie goed in kaart te brengen, door alle benodigde informatie te verzamelen.

 

Online of met een financieel adviseur

Een financieel adviseur kan je helpen een financiële- of haalbaarheidscheck te doen, maar je kan ook zelf een online check doen. Deze haalbaarheidscheck geeft duidelijkheid over of je een woning en de bijkomende kosten kunt betalen.

 

Stap #3. Schrijf jezelf in op je voorkeurswoning

Heb je een droomhuis gevonden? Dan kan je je digitaal inschrijven via de inschrijfformulieren op een website. Via onderstaande knop kan je jezelf inschrijven voor een woning.

 

Start verkoop

Het begin van de inschrijfperiode van een nieuwbouwproject wordt ingeluid met een start verkoop event. Tijdens dit event is het projectteam aanwezig om al jouw vragen te beantwoorden. Tevens komt alle verkoopdocumentatie, zoals plattegronden en prijzen per woning beschikbaar. Vanaf het moment dat de start verkoop heeft plaatsgevonden kan je deze documenten terugvinden op de website.

 

Welk huis heeft jouw voorkeur?

Als je besluit om je in te schrijven voor een project, vul je op het digitale inschrijfformulier jouw gegevens én een voorkeur voor één of meerdere bouwnummers in. Per huishouden is één inschrijving toegestaan. Het inschrijfformulier is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. Nadat de inschrijving gesloten is, krijg je bericht over of een van de woningen aan jou toegewezen is. Toewijzing wordt gedaan op basis van loting bij de notaris.